Facebook na het overlijden

Via Facebook delen we gebeurtenissen, foto’s en video’s uit ons leven met vrienden en andere gebruikers. Maar wat gebeurt er wanneer iemand komt te overlijden? Kunnen de nabestaanden het profiel van de overledene dan eenvoudig opzeggen en verwijderen of zijn hier bepaalde procedures voor geschreven?

Nieuwe herdenkingspagina overleden Facebookgebruikers

Facebook heeft een nieuw onderdeel toegevoegd aan de herdenkingspagina van overleden gebruikers. Er komt een plek op het profiel waar nabestaanden herinneringen kunnen delen, dat meldt het AD.
Het nieuwe onderdeel heet Tributes. De berichten op dit onderdeel komen niet meer in een tijdlijn te staan. In de tijdlijn blijven de laatste berichten zichtbaar die de overledene zelf heeft geplaatst.Facebookgebruikers kunnen ook een ‘legacy contact’ opgeven. Denk hierbij aan een hele goede vriend, familie of partner die het profiel kan bijhouden wanneer iemand is overleden. Deze persoon kan na overlijden geen privéberichten lezen van de overledene en vrienden verwijderen of toevoegen.

Pijnlijke situaties voorkomen

Veel mensen hebben een uitvaartverzekering om hun nabestaanden te ontzien. Er zijn echter maar weinig mensen die hebben nagedacht over hun digitale nalatenschap.

Daarom heeft Johan Uitvaartzorg deze Facebook handleiding ontwikkeld.

Is de overledene ook actief op andere social media dan zijn er ook handleidingen voor: Twitter, LinkedIn en YouTube. Deze kunt u aanvragen via email: info@johanuitvaartzorg.nl

Facebook

Als een Facebook-gebruiker is overleden, zijn er drie opties voor het Facebook-profiel: verwijderen, herdenkingsstatus geven of gewoon laten bestaan.

Facebook verwijderen

Wilt u het profiel van de overleden persoon verwijderen of aanpassen? Dan moet u daarvoor altijd een verzoek indienen bij Facebook. Facebook geeft nooit inloggegevens of wachtwoorden aan nabestaanden om het account aan te passen of te deleten.

Facebook herdenkingsstatus

Wanneer u wenst dat dat de Facebook pagina van de overledene beschikbaar blijft voor de mensen binnen de vriendenkring, bestaat de mogelijkheid de “herdenkingsstatus” of “In Memoriam” aanvragen.

 

Hiermee hebben nabestaanden de mogelijkheid om de overledene via het Facebook account te herdenken. Het profiel blijft op deze manier wel zichtbaar maar foto’s en berichten worden niet verwijderd en vrienden kunnen nog steeds een bericht sturen.

Vertrouwelijke informatie zoals contactgegevens en statusupdates worden van het profiel verwijderd vanwege de privacy instellingen. Welke informatie moet je doorgeven aan Facebook, staat beschreven in het hoofdstuk “stap voor stap”. De melding kan ook eventueel door andere personen dan directe familieleden worden gedaan.

Stap voor stap

Om een Facebook profiel van een overleden vriend of familielid te verwijderen of aan te passen naar de herdenkingsstatus moet u de volgende informatie aan Facebook doorgeven;

 • Uw eigen naam
 • Naam van de overleden persoon
 • Emailadres van de overleden persoon waarmee deze bij Facebook geregistreerd staat
 • URL van het Facebook-profiel. Bijvoorbeeld; facebook.com/voornaamachternaam62
 • Uw relatie tot de overledene:
  – Directe familie (echtgenoot, ouder, broer/zus of kind)
  – Verdere familie (grootouders, oom, tante, neef)
  – Geen familie (vriend, collega, klasgenoot)
 • Gewenste oplossing:
  – Memorial & herdenkingsstatus
  – Facebookprofiel verwijderen
 • Jaar van overlijden
 • Overlijdensakte
 • Geboorteakte
 • Bewijs van bevoegdheid