De regenboog uitvaart

Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, transgenders en andere mensen met een niet heteroseksuele geaardheid richten hun leven vaak op geheel eigen wijze in, afwijkend van traditionele patronen. Zij willen dit graag ook van invloed laten zijn op de wijze waarop hun uitvaart wordt vormgegeven. Steeds meer mensen kiezen voor een uitvaart op maat waarin hun geaardheid en levensstijl een belangrijke rol speelt, omdat dit een wezenlijk onderdeel is geweest van hun leven.

In plaats van familie en eventuele schoonfamilie beschikken LGBTI-mensen vaak ook nog over een “derde” familie bestaande uit vrienden en gelijkgestemden uit hun eigen subcultuur. Bij reguliere uitvaarten wordt deze groep nabestaanden vaak overgeslagen of vergeten, terwijl dit juist mensen zijn die voor de overledene veel betekend hebben en recht hebben op een belangrijke rol tijdens de uitvaartplechtigheid. Het is namelijk niet zo dat het regelen van de uitvaart wettelijk door familie gedaan moet worden, als de overledene bij leven heeft vastgelegd dat dit bijvoorbeeld door vrienden geregeld gaat worden, dan zal een uitvaartondernemer dit altijd moeten respecteren.

Johan uitvaartzorg
Johan uitvaartzorg

Bij deze bijzondere vorm van uitvaarten wordt vaak afgeweken van traditionele patronen en gewoontes. Waarom zou je iemands carrière als drag queen, het feit dat iemand als interseksueel door het leven ging of dat iemand overleden is aan aids tijdens een uitvaart verbloemen of niet ter sprake brengen, terwijl dit een belangrijk aspect van het leven van de overledene was. In plaats van broers of zwagers, kunnen vrienden uit bijvoorbeeld de leerscene of hartsvriendinnen van de overledene als dragers van de kist worden ingezet. De uitvoering van de kist kan ook een uiting zijn van iemands levensstijl, waarbij veel mogelijk is op het gebied van kleuren, speciale bekleding tot aan fotodruk op de kist toe. Of moet er een regenboogvlag wapperen of wilt u in plaats van bloemen een donatie aan het aidsfonds?

Johan Uitvaartzorg wil u graag van dienst zijn om dit te realiseren. Zoals in het bovenstaande al gemeld, is het zeker in deze gevallen van belang om bij leven al zaken vast te leggen, zodat u zeker weet dat uw uitvaart te zijner tijd naar uw wensen verloopt. Ook als u reeds elders (natura) verzekerd bent, kan ik dit voor u regelen. In een geheel vrijblijvend gesprek vertel ik u hier graag meer over. Meer weten? Stuur een email naar info@johanuitvaartzorg.nl of bekijk www.rozeuitvaart.nl